text.skipToContent text.skipToNavigation
Menu
Krion Euroclass brandklasse B-s1,d0

03/04/2023

Krion Euroclass brandklasse B-s1,d0

Niet standaard, maar bij Krion heel gewoon ... 


Als interieurprofessional ben je je vast en zeker bewust van de opmars die Solid Surface als materiaal de laatste jaren heeft gemaakt. Dat is ook niet zo gek gezien de estetische en duurzame eigenschappen en de veelzijdige toepassingsmogelijkheden. Met de toename in  populariteit van het materiaal groeit ook het aantal leveranciers van Solid Surface. En dat brengt jou als interieurprofessional wellicht voor een lastige opgave. Ieder merk zegt natuurlijk het mooiste of beste assortiment te bieden. Daarom houden wij het graag bij de feiten, die wij ter informatie met jou delen. In dit geval zoomen wij in op een speciale eigenschap, die bij Krion heel normaal is: de Europese brand- en rookklasseB-s1,d0. 

Bij Krion voorziet het basisassortiment platen direct al in deze belangrijke brandwerende classificatie. In tegenstelling tot andere merken heb je dus geen speciale uitvoering nodig en betaal je ook géén meerprijs voor deze belangrijke en veel gevraagde eigenschap.
 

B-s1,d0 classificatie

Je denkt misschien: allemaal hartstikke leuk en aardig die classificatie, maar wat betekent de Euroklasse B-s1,d0 nu precies? Voorheen hadden landen in de Europese Unie ieder hun eigen specifieke vereisten voor de kenmerken van bouwproducten. Gezien de uiteenlopende regelgeving tussen verschillende landen betekende dit dat materialen als ‘veilig’ werden bestempeld daar waar dit bij andere landen niet het geval was. In het kader van vrij verkeer van goederen moesten uniforme afspraken worden gemaakt, die een bepaalde mate van veiligheid en eenduidigheid waarborgen. Hierom is de Europese Richtlijn 89/106/EEG ingevoerd. Deze richtlijn stelde dus de essentiële en verplichte vereisten vast voor het vrije verkeer van producten. Dit leidde tot de introductie van de Euroklassen. Eén van die classificaties is de classificatieB-s1,d0. Deze classificatie is weer opgedeeld in drie secties: 1. bijdrage aan vuur, 2. rookdichtheid en 3. brandende druppels.
 

1. Bijdrage aan vuur - uitleg

Dit geeft aan in hoeverre een materiaal brandbaar is, waarbij A de veiligste classificatie is. Dit zijn volledig brandwerende materialen zoals steen. F is de minst veilige classificatie. KRION® heeft een B-classificatie terwijl de meeste vaste oppervlaktematerialen op de markt in de C-categorie vallen. 

2. Rookdichtheid - uitleg

Dit aspect beoordeelt de dichtheid en de opaciteit van de rook die geproduceerd wordt door het materiaal. Dit geeft het niveau van toxiciteit aan in 3 gradaties: (laag) s1 - s2 - s3 (hoog). KRION® is geclassificeerd als s1, de best mogelijke beoordeling gezien het minste gezondheidsrisico.

3. Brandende druppels - uitleg


In hoeverre produceert het materiaal brandende druppels, die de brand verder verspreiden en een gevaar kunnen vormen voor mens en dier? De beoordelingen zijn: (geen) d0 - d1 - d2 (veel) o.b.v. de hoeveelheid druppels die vrijkomen in het geval van brand. KRION® heeft de best mogelijke beoordeling en produceert géén brandende druppels. De acrylcomponent verdampt en wordt volledig verbruikt terwijl de rest een fijn poeder wordt dat niet bijdraagt aan het vuur.

Safe and sound met KRION

Al met al is KRION een gerichte keuze voor projecten waarbij brandveiligheid een rol speelt – en voor welke opdrachtgever is dit eigenlijk geen prettige bijkomstigheid! Behalve deze nuttige standaard eigenschap onderscheidt Krion zich door haar heldere kleuren. Het Solid Surface van dit Spaanse merk bestaat voor driekwart uit 99.8% zuiver aluminiumhydroxide - een natuurlijk mineraal - en is hiermee de zuiverste in zijn soort. Deze zuiverheid zorgt ervoor dat wit echt wit is en dat na toevoeging van de juiste pigmenten de kleuren uitgesproken, fris en helder zijn. Daarnaast is KRION® een van de eerste in de markt die een Bisfenol A (BPA) vrije manier van produceren heeft, wat KRION® geschikt maakt voor gebruik bij levensmiddelen. Een aantal feiten op rij die, in combinatie met de internationale beschikbaarheid, Krion een gewild Solid Surface merk op de huidige projectenmarkt maakt. Wil jij meer weten? Bekijk hier de complete collectie van Krion. Graag een stalenmap ontvangen. Geef jouw wensen hier aan ons door.